Giethoorn

Het prachtige dorp Giethoorn met z'n vele grachten en bruggetjes ligt in het waterrijke gebied van Noord-West Overijssel. Al omstreeks 1230 werd de naam Gethorne voor het eerst vermeld in de geschiedenis. Een groep flagellanten of geselbroeders moest zich in opdracht van de bisschop van Utrecht in dit gebied vestigen. Zij waren de eersten die zich hier bezig hielden met ontginning en turfmakerij. Op deze manier ontstond in volgende eeuwen het typische landschap met de vele waterwegen en trekgaten, waaruit later door stormen en overstromingen meren als de Beulaker- en Belter Wijde ontstonden.


Op den duur was dit gebied ook geschikt voor veeteelt. We moeten ons echter van de eerste boeren niet te veel voorstellen: de bedrijfjes waren klein en meestal was de boer ook nog visser, rietsnijder, jager en/of stroper. Omdat in het dorp nauwelijks wegen waren, ging het meeste vervoer per punter of grotere bok. Het vee, de mest, het hooi maar ook de trouw- en begrafenisstoet ging over het water. Nu bijna alle boeren uit het dorp verdwenen zijn, is veel oorspronkelijk Gieters "gevaer" ook verdwenen en hebben bootjes van toeristen die plaats ingenomen. Jaarlijks bezoeken nu duizenden toeristen het "Hollands Venetië".

De beste start om Giethoorn te leren kennen, is door een bezoek te brengen aan Museumboerderij 't Olde Maat Uus. Als u de geschiedenis van het dorp kent, kunt het heden ervan beter begrijpen. Graag tot ziens. Onze vrijwilligers staan voor u klaar!